iLaw

Clauze abuzive bănci

    Într-o lume financiară complexă, consumatorii se confruntă adesea cu practici comerciale injuste și clauze contractuale abuzive din partea instituțiilor financiare. La iLaw Office, suntem aici pentru a vă ajuta să vă apărați drepturile împotriva acestor practici nedrepte și să obțineți justiție în fața băncilor.

    Ce înseamnă clauze abuzive în contractele de credit? Acestea sunt prevederi contractuale care creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, în detrimentul consumatorului. Ele pot fi incluse într-o varietate de aspecte ale contractelor de credit și pot avea un impact negativ asupra consumatorilor.

    Cum vă putem ajuta noi? Expertiza noastră juridică este pusă la dispoziția dvs. pentru a identifica și contesta aceste practici nedrepte, asigurându-ne că drepturile și interesele dvs. sunt protejate în fața băncilor.

    De ce să alegeți iLaw Office? Avem o vastă experiență în litigiile cu băncile și ne angajăm să vă reprezentăm interesele cu determinare și profesionalism. Suntem aici pentru a vă oferi sprijinul și asistența necesară pentru a obține justiție în fața practicilor abuzive ale instituțiilor financiare.

Cu ce te putem ajuta?

    In legatura cu actionarea in instanta, a bancilor pentru desfintarea clauzelor abuzive din cadrul contractelor de credit este bine sa cunoasteti urmatoarele, conform prevederilor legale in vigoare:
Art. 4 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori

  • (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor
  • (2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.

    Astfel de clauze abuzive pot consta in urmatoarele:
– Clauze care permit modificarea ratei dobanzii in mod unilateral de catre banca, fara a preciza conditiile precise in care poate interveni o asemenea modificare:
– Clauzele din actele aditionale la contractul de credit, din notificari sau din comunicarile ce au modificat rata dobanzii.

    Este necesara nulitatatea actelor subsecvente contractului de credit ce face obiectul acestei actiuni intrucat:

  • In urma constatarii nulitatii clauzelor abuzive din contractul de credit care permiteau modificarea unilaterala a contractelor de credit de catre banca, trebuie constatata si nulitatea actelor subsecvente;
  • Contractul este legea partilor, el putand fi modificat doar prin acordul partilor, astfel ca modificarea marjei de catre banca este nelegala intrucat nu e stabilita inca de la incheierea contractului si nici nu poate fi determinabila la acel moment.
  • Clauza din contractul de credit, referitoare la comisionul de rambursare; Clauzele referitoare la: Declararea scadentei anticipate a creditului in cazul oricarei altei obligatii asumate prin prezentul contract;
  • Declararea anticipata a creditului ca urmare a incalcarii de catre imprumutat/co-platitor/garant ipotecar a obligatiilor ce decurg din orice alt contract la care este parte si cu privire la care banca considera ca ar afecta respectarea obligatiilor in prezentul contract;
  • Declararea anticipata a creditului in situatia in care banca considera ca oricare din actele de constituire a garantiilor nu mai sunt apte de a fi puse in executare; Debitarea automata a conturilor imprumutatului;

blog

ARTICOLE JURIDICE